YÜRÜYEN HAŞERELER
KEMİRGEN KONTROLÜ
UÇKUN MÜCADELESİ



Yürüyen haşere kontrolü kapsamında hamam böceği, gümüşçün, karınca, depolanmış ürün zararlıları ve ara sıra istila eden haşerelerin kontrolü periyodik hizmetin bir parçasıdır.
Yürüyen haşere kontrolüne yönelik uygulamalarımız 4 (dört) adımda gerçekleştirilmektedir.
1.Adım: Uygulama yapılacak alanda gerekli incelemeler yapılır. Haşerelerin barındıkları, üredikleri, gezindikleri yarık-çatlak ile duvar ve zemin kenarlarına likit veya yem formülasyonunda rezidüal insektisitler uygulanır. Haşereler ile mücadelede öncelikli olarak var olan popülasyonun kırılmasına yönelik bir çalışma programı başlatılmaktadır.
2.Adım: Birinci adımda gerçekleştirilen uygulama sonrası, gerekli görüldüğü takdirde kritik bölgelere yapışkanlı monitör ve istasyon yerleştirilmektedir.
3.Adım: Bununla birlikte özellikle haşerelerin barındıkları, üredikleri, gezindikleri; yarık, çatlak, pis su giderleri, çöplükler, tezgah ve dolap altları, dolap içleri, telefon ve elektrik panoları, duvar ve zemin kenarları gibi korunmalı ve loş ışıklı yerler de likit, jel veya toz formülasyonlu rezidual insektisitler kullanılmasına devam edilerek koruyucu ve popülasyonun artmasını engelleyici uygulamaların sürekliliği sağlanmaktadır. 4.Adım: Haşereler ile mücadelede sanitasyon ve tecrit konusu ile bu haşerelerin üremelerine zemin sağlayan koşullar ile ilgili olarak tarafınıza danışmanlık hizmeti verilerek bu kötü koşulların giderilmesi sağlanacaktır.

Kemirgen kontrolü çalışmalarımız, işletme/tesis genelinde iç ve dış alan kontrolü şeklinde yürütülmektedir.
Kemirgen kontrolüne yönelik uygulamalarımız 6 (altı) adımda gerçekleştirilmektedir.
1.Adım :Kemirgenlerin gezindiği barındıkları yerlerde inceleme yapılması popülasyon yoğunluğunun ve türün belirlenmesi.
2.Adım :Katı ve sıvı yem formülasyonunda rodentisit içeren kilitli-kilitsiz her türlü hava şartlarına dayanıklı yem istasyonlarının incelemede yapılan tespitler doğrultusunda yerleştirilmesi.
3.Adım :En az 30 gün ara ile yem istasyonlarının kontrolü yenilen veya bozulan yemlerin değiştirilmesi, yemlerin yenilip yenilmediğine göre istasyon ilave edilmesi.
4.Adım :Kemiricilerin üremesini teşvik eden yem kaynakları ve barınma yerleri bertaraf edilmesi, ikinci bir infektasyonu (fare yoğunluğu) engellemek için ve infektasyon sıklığını azaltmak için uygulamaların devam edilmesi.
5.Adım :Gerekli görüldüğünde ve istenildiği taktirde canlı yakalama kapanları veya yapışkanlı istasyonların kullanılması.
6.Adım :Gerekli hijyenik tedbirlerin alınması (çöpler ve yiyecek atıkları ortamdan kaldırılmalı) kemirgen girişini engelleyecek ve uzaklaştırmayı amaçlayıcı materyallerin kullanılması ile sanitasyon ve tecrit durumları ile ilgili olarak danışmanlık hizmetinin sunulması.

Uçan haşere kontrolü hizmetimiz kapsamında mücadele edilecek olan zararlı türleri sivrisinek ve karasineklerdir.
Uçan haşere kontrolüne yönelik uygulamalarımız 4 (dört) adımda gerçekleştirilmektedir.
1.Adım: Uçan haşereler ile mücadelede esas olan temizliktir. Açık ve kapalı alanlarda alınması gereken sanitasyon koşullarının iyileştirilmesine yönelik danışmanlık hizmetinin sunulması.
2.Adım : Uçan haşerelerin üremesine, yuvalanmasına ve beslenmesini sağlayacak ortamların yok edilmesine yönelik tavsiye ve önerilerin sunulması (larvasit kontrolü).
3.Adım : Rezidüal ve rezidüal olmayan insektisitler ile alan spreylemesinin yapılması. Alan spreylemesinin temeli , çok fazla miktarda küçük insektisit damlacıkları üretmek üzerine kurulmuş olup uygulamaların ULV soğuk sisleme ve atomizör yöntemleri ile gün doğumu veya gün batımında sivrisineklerin en aktif olduğu dönemde yapılması.
4.Adım : Çöp konteynırlarının insektisitlerle ilaçlanması.

Uygulama Yöntemi
Yürüyen haşere kontrolüne yönelik uygulamalarımızda kullanılan mücadele yöntemlerimiz kokulu ilaçlama, kokusuz ilaçlama ve jel ilaçlama şeklindedir.
Kokulu İlaçlama Yöntemi
Bu ilaçlama yöntemi haşerelerin çok yoğun olarak bulunduğu ortamlarda ve pire gibi yumurtalarını ortama gelişi güzel bırakan haşere gruplarında tercih edilen bir yöntemdir. İlaçlama esnasında ilaçlanan alandaki oksijen yok edilerek haşerelerin bulunduğu ortamdan
çıkması sağlanır ve ilaca temas eden haşerelerin ölümleri gerçekleşir. İlaçlama esnasında işletme/tesisinizin terk etmeniz ve kullanılan ilacın türüne göre iki ila yirmidört saat aralığında alanın kapalı kalması gerekmektedir. İlaçlanan alana girmeden önce en az yarım saat hava akışının sağlanması gerekmektedir.
Kokulu ilaçlama özellikleri;
- Kullanılan ilacın etki süresine göre iki ila yirmi dört saat arasında ilaçlama yapılan yerin kapalı kalması gerekir,
- İlaçlamadan önce açıkta olan gıda maddelerinin kapatılması gerekir.
- İlaçlanacak bölgenin izole edilmesi gerekir.
- Evcil hayvanların dışarı çıkartılması gerekir,
Kokulu ilaçlar genellikle uygulandığı andan itibaren etkisini göstermektedir.
Kokusuz İlaçlama Yöntemi
Temas etkili bir ilaçlama yöntemidir. Haşerelerin ilaca teması sonucu kullanılan zehri vücutlarına emerek sinir sistemlerinin çalışmasını bozarak durdurur ve haşerenin ölümüne sebep olur. İlaçlama esnasında mekânınızdan ayrılmanıza, kapsamlı bir ön hazırlık yapmanıza ihtiyaç yoktur. Günlük yaşamda her hangi bir kısıtlamaya yol açmadığı için günümüzde en çok tercih edilen ilaçlama yöntemidir.
Kokusuz ilaçlama özellikleri;
- Solunmasında herhangi bir zararı yoktur. İlaçlamadan sonra günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz.
- İlaçlama öncesi ve sonrası detaylı bir hazırlığa ve/veya temizliğe gerek yoktur.
- Kullanılan ilacın etken maddesine göre etki süresi 5 ila 20 gün arasındadır.
Bu süre zarfında haşere görmeniz doğal karşılanmakta olup haşerelerin ilacı diğer haşerelere bulaştırması için gördüğünüz haşereleri öldürmemeniz ve temizlik yapmamanız önerilmektedir.
Jel İlaçlama Yöntemi
Jel ilaçlama oldukça güvenli bir ilaçlama şeklidir. Jel ilacın uygulandığı yerler genellikle kişinin ulaşması zor kör noktalar olduğundan dolayı kalıcılığı daha uzundur. Jel ilaçlama tekniği böceklerin geçiş yolları başta olmak üzere yuva yaptıkları alanlar, kapı kenarları, dolap içleri ve arkaları, parkelerin süpürgelikleri gibi yerlere bırakılır. Jel böcek ilacını yiyen haşereler kısa sürede yuvalarında ölür.Haşere türlerinin bir çoğu kendi leşleri ile beslendiği için y6uvada ölen haşereyi yiyen diğer haşereler de aynı şekilde yuvalarında ölürler.
Jel ilaçlama özellikleri;
- Evden çıkmanıza gerek yok,
- Hiçbir kokusu yoktur,
- Genel temizlik yapmanız gerektirmez
- Jel ilaçlama hamam böceği türleri, tespih böceği, gümüş böceği, örümcek gibi yürüyen birçok böceğe etki yapar.
Etkisini 3-4 gün sonra göstermeye başlıyor ve jel ilaç uçucu olmadığından uzun vadede etkili bir ilaçlama yöntemidir.
Uygulama Yöntemi
Kemirgen kontrolü çalışmalarımız, işletme/tesis genelinde iç ve dış alan kontrolü şeklinde yürütülmektedir.
İç Alan Kemirgen Kontrolü
Firmamız tarafından görevlendirilen teknik personel işletme/tesise ait iç alanlarda gerekli incelemeleri yaparak kemirgenlerin bulunabileceği bölgeleri tespit edip risk haritasını oluşturur.
Risk teşkil eden noktalarda kilitli yem istasyonları konumlandırılır. Konumlandırılmaları yapılmış olan istasyonlarda 30 gün ara ile periyodik kontrolü sağlar. Periyodik kontrollerde istasyonlardaki yem tüketimi kontrol edilir, tüketime göre yemleme yapılır ve durum işverene rapor olarak sunulur. İstasyon içerisinde bulunan rodentisitin yenme ve bozulma durumlarında madde kilitli yem istasyonlarında aktivite ile karsılaştırıldığında nedeni araştırılarak gerekli tedbirlerin işverence alınması için raporlandırılır. Firmamızın gerekli görüldüğü durumlarda kilitli istasyon sayısı arttırılıp azaltabilir, canlı yakalama istasyonları kurulumunu yapabilir. Bu konuda inisiyatif firmamıza ait olup bu durum ayrıca rapor ve güncel fiyat tarifemiz üzerinde firmaya fatura edilir.
Dış Alan Kemirgen Kontrolü
Firmamız tarafından görevlendirilen teknik personel işletme/tesise ait dış alanlarda ve çevresel koşullar değerlendirilerek gerekli incelemeleri yapar, kemirgenlerin bulunabileceği bölgeleri tespit edip risk haritasını oluşturur. Risk teşkil eden noktalarda kilitli yem istasyonları konumlandırılır. Konumlandırılmaları yapılmış olan istasyonlarda 30 gün ara ile periyodik kontrolü sağlar. Periyodik kontrollerde istasyonlardaki yem tüketimi kontrol edilir, tüketime göre yemleme yapılır ve durum işverene rapor olarak sunulur. İstasyon içerisinde bulunan rodentisitin yenme ve bozulma durumlarında madde kilitli yem istasyonlarında aktivite ile karsılaştırıldığında nedeni araştırılarak gerekli tedbirlerin işverence alınması için raporlandırılır. Firmamızın gerekli görüldüğü durumlarda kilitli istasyon sayısı arttırılıp azaltabilir, canlı yakalama istasyonları kurulumunu yapabilir. Bu konuda inisiyatif firmamıza ait olup bu durum ayrıca rapor ve güncel fiyat tarifemiz üzerinde firmaya fatura edilir.

Uygulama Yöntemi
Sivrisineklerin uzak mesafelerden gelebilmeleri ve üreme yerlerinin dış alan olması sebebiyle, sinek kontrolünde esas adım tecrit koşullarını sağlayarak işletme/tesis içlerine sinek girişini engellemektir. Haşere kontrolünde kullanılan böcek ilaçları temas etkili böcek ilaçları olması, tüm sinek konma yerlerine rutin uygulamalarda böcek ilacı tatbik edilmemesi nedeniyle sinek kontrolünde kimyasal uygulamalar sınırlı olmaktadır. Bu nedenle sivrisinek ve karasinek kontrolü firmamız garantisi kapsamında olamamaktadır. Bu hizmet verildiği gün günlük rahatlama sağlayan bir uygulamadır. Uçan haşere kontrolü hava durumuna bağlı yağışlı ve
rüzgarlı durumlarda yapılanamayabilinir. Firmamız hava durumu muhalefeti nedeniyle yapamadığı uygulamalardan sorumlu tutulamaz.
