Karadul Örümceği

Özellikleri

Boy: En fazla 2 cm, karın çapı 1 cm.
Renk: Parlak siyah, bazen kahverengi tonları
Karınlarının alt bölgesinde bulunan kırmızı leke genelde bir kum saati şeklindedir. Isırdığında çok acı veriyor olması ve etkisinin birkaç gün sürmesi sebebiyle, insanlar arasında korkulan bir örümcek türüdür. Bu ısırıklar öldürücü olmamakla birlikte, küçük çocuklar ve yaşlılar için risk teşkil etmektedir.

Davranışları Kara dul örümcekleri, yere yakın seviyelerde, belirli bir şekli olmayan yapı iskelesi tipinde ağlar kurarlar. Ağları, kerste yığınları altı, kutuların arası gibi korunaklı yerlerde görülür. Yüksek bir noktadan belirli mesafeye ağ şeridi atıp, bu şekilde yeni noktalara sıçrayabilir. Bu sebeple, binalarda görülürler ancak kısa sürede ölürler. Avlayabildikleri her tür böceği yerler. Dişileri genellikle erkeklerini yerler.

Yaşam Alanları
Isırma vakalarına, açıkta duran bir eşyayı kaldırırken veya bir terliği giyerken, altında saklanan kara dul örümceğiyle temas edilmesinde rastlanır. Ağlarını kuytu ve korumalı yerlerde kurup, bu noktalardaki böcekleri avlamaya çalışırlar. Bu alanlar garaj veya dış alanlarda gelişigüzel yerleştirilmiş tüm malzemelerin altlarıdır.

Gümüşçün

Özellikleri

Boy: Küçük, uzun, üçgen gövdeli, 1,5 – 2,5 cm
Renk: Parlak gri veya gümüş rengiKarakteristik olarak karınlarının arka tarafında uzun ve ince üç adet eklenti bulunur.
Davranışları
Gümüşçünler mantar küfleri ve organik maddelerle beslenirler. Doğal ürünlere, kağıda ve kitap ciltlerine zarar verirler. Yarık ve çatlaklar ile tavan arası ara bölmelere uygulama yapılması popülasyonlarının azaltılmasında önemlidir. Bu haşere türü, profesyonel hizmet alındığında bile tamamen yok edilmesi en zor olan türdür.

 

Yaşam Alanları
Yarık ve çatlaklarda yaşarlar. Tavan arası, bodrum ve ara bölmeler

gibi küf olabilecek yerlerde fazla sayıda bulunurlar. Sıcak bölgelerde dış alanda da yaşarlar. İç alanlarda ise mutfak, banyo ve odalarda görülürler.

Çiyan

Özellikleri
Boy: Genelde bina çevrelerinde görülen türleri 5 cm
Renk: Türlere göre kahverengi ve turuncu-kahverengi.

Davranışları
Rutubetli alanlarda yaşayan yırtıcı (predator) haşerelerdir. Böcek ve örümcekleri geceleri avlayarak beslenirler. Kırkayakların her vücut segmentinde iki çift ayakları olmasına karşılık, çıyanların bir çift ayakları olması bu iki türün ayırt edilmesini sağlar. Çok uzun ayaklarıyla tanınan ev çıyanları hariç, nadiren iç mekanlarda görülürler.

Yaşam Alanları
Dış alanlarda, toprakla teması olan rutubetli ve korumalı yerlerde yaşarlar. İç alanlarda, süpürgeliklerde, kapı ve pencere aralarında, bodrum ve garaj gibi mekanlarda da duvarlarda yürürken görülürler.

Kulağa Kaçan

Özellikleri
Boy: 2,5 cm
Renk: Koyu kahverengi
Gövdelerinin arkasındaki pense şeklindeki kıskaçlarla tanınırlar. Erkeklerde bu kıskaçlar büyük ve gösterişli olur.

Davranışları Kulağakaçanlar diğer böcekleri yakalayan ve yiyen haşerelerdir. Bu böceklerden kalıcı olarak kurtulmak için, iç alanlarda değil dış alanlarda barınaklarını bulmak ve uygulama yapmak gerekmektedir.

 

Yaşam Alanları
Ağaç kavukları içinde veya zemin şekilleri arasında bir arada yaşarlar. Binaların dış cephelerindeki yarık çatlaklarda barındıkları da görülür.